Az új életünk

Friss topikok

  • Várfalvy Emőke: Októberben jöttél, jó volt várni Rád, Boldog és büszke az Anyukád, S Apukádnak Te lettél tettestár... (2013.10.18. 12:37) BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, KISBALÁZS!!!
  • KisVirag: @mokevar: Képzeld, ma Balázs fél nyolckor kelt. Kialudtam magam, vagy mi a szösz. Amióta nincs kán... (2013.08.23. 09:48) Nyaralás babával...
  • mireina: Elolvastam, és Balázs (az enyém Balázs) nem értette, min röhögök annyit. Aztán felolvastam neki a... (2013.05.06. 22:05) Az első fél év...
  • KisVirag: Nem fogok sem éhenhalni, sem egyéb okból felfordulni. Igen, lehetőség szerint semmi cukor, liszt, ... (2013.04.04. 09:30) Nem tudom megállni...
  • Katalin87: Egyem meg.... Szinte láttam lelki szemeim előtt, hogy köpködi a tápszert... :D Na, megyek nem sok... (2013.02.16. 14:29) Kórház óta február 6-ig

Címkék

Balázs jár, fogzik és lassan egy éves!!!

2013.10.01. 13:34 - KisVirag

Nagyon régen nem írtam már... Konkrétan másfél hónapja. Nos, ez alatt az idő alatt túllendültünk a kánikulán szerencsére, Balázs ismét alszik éjjel és nem ébred reggel hatkor, utánoz, önállóan jár, ha akar, eszik darabosat, huncutkodik, mutatja, hogyan telefonálunk (há a hálló helyett), megismeri a családtagokat, csajozik, egész nap magyaráz a saját szavaival (hááá, dededej, tetete, he, eh, pffff, rrrrűűűű, gihhh, bbbbbááá). A bát egyébként mintha a de helyett használná, meg nyomatékosításra.
Újra bukik néha, amit végképp nem tudok hova tenni és talán megint fogzik, de akkora erő van benne, hogy ketten nem tudtuk őt lefogni apaférjjel, hogy bekukkantsunk a szájába.

Ebéd után volt tíz és fél kiló, 77 cm, ennek megfelelően már 80-as ruhákat hord, bár a 80-as nadrágok még nagyok rá picit. Vagy hát mérettől függ.
Megvettük az első pár kinti cipőjét is, bentre a bőrtalpú nagyon nagy találmány, azt nem veszi le a lábáról, a csúszásgátlós zoknit viszont azonnal. Nagy dilemma volt, mert amit ajánlottak, az nagyon drága lett volna és ugye nem tudtuk, mennyire fog akarni kint is mászkálni, tehát nem adtam volna 10-15 ezer forintot egy olyan dologért, amit lehet, csak két hétig használ, kétnaponta tíz percre és következő szezonra kinövi. Aztán ugrott be az outlet. A nyertes egy királykék, velúr, tépőzáras adidas cipőcske lett, 4500 pénzért. Nem mindegy. Ráadásul az adidas babacipőket úgy gyártják, hogy a talpbélés könnyen kijön és ahhoz lehet hozzámérni a baba lábát, hogy jó-e rá. Megvan a sarka helye, bejelölték, hol kell lennie az ujjának, nagyon praktikus találmány. (A következő cipője decathlonos lesz tavasszal, azt is kinéztem már, annak sokkal puhább a talpa, mint a sportcipőnek.)
És akkor 11 és fél hónaposan, szeptember 29-én eljutottunk oda, hogy szeretne már csak egyszer aludni napközben (még ez is jó, mert anyukám szerint én egyéves korom után egyszer sem aludtam délután), bár ezt már egy-két hete próbálgatja, szóval alakíthatom át a napirendjét. Az tanácsolták, húzzam el a délelőtti fektetés idejét, nekünk az akkor dél-fél egy lesz, és akkor állítólag hosszabban is fog aludni, meg nem is lesz nyűgös a korábbi alvás időpontjában késő délután, de este mégis le lehet majd tenni. Vannak kétségeim, de mivel errefelé kell haladni, ezért ma elkezdtük a később letevést. Mondjuk Balázs már annyira nagy, hogy ha álmos, kéri az alvós maciját és lefekszik a földre, oldalra fordul, dünnyög magának és elalszik. Bár még nem próbáltam, de tudom, hogy aludna, ha hagynám.
Lenyűgöző egyébként a tudása és még nincs egy éves. Megy. Egyedül. Löki el a kezünket, hogy nem, ne fogjuk az ő kezét, nem, ne segítsünk neki, ő, "ededüj", ahogy hallottuk egy baráti családban a másfél évest, mindent ededüj énénén, csak Balázs még nem beszél, elmutogatja, mit szeretne. Volt, hogy kiektivitizte magát a konyhába a kölesgolyóhoz. Cukorpofa. Ha ebéd közben szomjas, azt is elmutogatja, mutatja a poharát. Ha a sajátját nem látja, akkor másnak a poharát mutogatja, megáll az ész, hogy milyen okos. (Jó, ettől biztosan csak én ájultam el, de akkor is büszke vagyok.)
Formabedobózik, bár még hamar ráun és a tetején belepakol mindent. Akaratos és hisztizik, ha valami nem úgy van, ahogy ő elképzelte (ütögeti a kandallót, lóg a mosógép ajtaján és én elveszem, nem engedem neki rágni a cipőket). Elkezdett felmászni a dolgokra, változatlanul minden érdekli és nagyon kíváncsi, imádja nézni a madarakat, most már lassan csak galambokat, és mindent megkóstol.
A héten büszke voltam rá és magamra is, mert megette pürézés nélkül a főtt rizs-párolt brokkoli-egybefasírt ebédet. Desszertnek pedig tolt rá egy marék földet. Szombaton diófalevelet, ma meg az előétel volt egy döglött molylepke. Hogy honnét, merthogy tegnap porszívóztunk és mostunk fel és minden nap van porszívózás most már, tényleg nem tudom. És nem, nem azért tudja ezeket megenni, mert nem figyelünk rá eléggé, hanem mert villámgyors. A földnél durva volt, mert azt hittem, "csak" füvet evett, erre amikor benyúlok a szájába, érzem az iszapot... Nyolc ujjam körme alatt volt már föld és még mindig volt a szájában - ha nem járunk babaelsősegély tanfolyamon, biztosan bepánikolok, így meg csak utána vert ki a víz...
Váltottunk végre gyerekorvost is - az új messzebb van, szomszéd kerület, apaférj régi gyerekorvosa, sokkal szimpatikusabb, bár a fogzáson ő sem szeretne spatulával segíteni. Szeptember közepén Balázsnak lett egy jó kis torokgyulladása, üvöltve ébredés vagy 20-szor (Panadol után is csak 3 órát bírta nyugodt alvásban szegénykém), elvittem a dokihoz másnap délelőtt. Annyira flegma volt, az asszisztensnő meg annyira seggfej, hogy ha fél órával kevesebbet alszom, biztos sírva fakadok, pedig aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam magam hagyni és nem sírok csak úgy. Naszóval a dokinő megnézte Balázs torkát, torokgyulladás. Mondom, ütögeti a fejét-fülét is. Nem, ez torok. És nyáladzik, nem lehet, hogy a foga is jön? De, lehet. (MEGNÉZNÉD???) De nem nézte meg. Az asszisztens meg már azzal kiakasztott, hogy nem volt szíves segíteni bejutni a rendelőbe a babakocsival (a gyerek közel 12 kiló cuccostul, plusz pelenkázótáska, kabátok, a legegyszerűbb, ha mindent és mindenkit betolok, na, ez neki nem tetszett), aztán beszólt, hogy mivel a babaúszás nem kötelező, ezért az igazolás háromezer forint, most kiadja ingyen, de olvassam el, ki is írták, hogy ezért fizetni kell. Ezt még vagy négyszer elmondta, miközben írta az igazolást, közben ment az anyázás. (Anya, torokgyulladása van. Anya, öltöztesse fel a gyereket! Anya, adjon neki c-vitamint. A te anyád, mégis mennyit?! Mert azt már nem mondta, a c vitaminon meg az van, hogy adagolás az orvos utasítása szerint. Még jó, hogy Bense bácsi miatt tudjuk.)
Szóval mivel nem vizsgálta meg a dokinő Balázst rendesen, bunkók voltak ismét, ezért Péter is alaposan elgondolkodott, mi legyen és az ő régi dokinője ugrott be neki. Azon a héten szabin volt a nő, de a héten beszéltem vele, elvállalt és sajnos jártunk is nála, mert Balázsnak kijött hétfőn a nyolcadik foga, szerdán elkezdett durva mód nyáladzani és csütörtöktől hasmenése van. Péntek reggel hívtam a rendelőt, az új helyen betegrendelésre kaptunk aznapra időpontot (!!!), alig pár percet kellett csak várnunk, alapos volt a vizsgálat és elkeserítő a diagnózis: Manó mind a négy szemfoga megindult.
Azóta sokat nyűgös, hol dagadt a pofija, hol lemegy, hol jól van, hol sír látszólagos ok nélkül, hol alszik, hol nem alszik (és sajnos éjjel nem alszik), a hasmenése csütörtök óta csak átmenetileg javult, úgyhogy holnap délután megint Esztergom és dr. Bense Tamás. Biztos kap megint egy valag vitamint, lehet, lesz ínykaparás is, de ezt a sírást, amiről tudom, hogy nem tudok rajta, neki segíteni, nem szeretném többet hallani. Hosszú tízpercek alatt nyugszik meg és aztán csak hüppög a karomban, utána már azt sem, csak kapkodja a levegőt és néz rám nagy szemekkel, mintha kérne, hogy segítsek, simogatom, ringatom, de jó lenne ennél többet is tenni.
Tegnap voltunk vásárolni délután - Balázst csak letettük a kis cipőcskéjében és bóklászott a sorok között, nagyon kis édes volt. Nagyon büszkék vagyunk rá, és hihetetlen, hogy ennyire erős, fejlett, okos kis legényke lett. Lassan egy éves, készülünk a születésnapjára, tervezünk, szervezünk, gondolkozunk. Nem hittem volna az első hetek, hónapok kilátástalanságában, hogy valaha is kacagni fog a gyermekünk (hogy egyáltalán én fogok tudni nevetni megint), hogy lesznek átaludt éjszakáink, hogy járni fog Balázs, kommunikálni velünk, hogy átölel és puszit ad, ha éppen kedve van, hogy azt fogja enni, amit mi, hogy lefogyok (bár még van tennivaló magammal is), hogy lesznek közös családi programok, hogy nem fogok naponta kétszer sterilizálni, hanem csak lemondóan sóhajtok, ha megint megrágta a gyerek a futócipőmet...
Próbáljuk, próbálom Balázst szóra bírni, néha egy-egy ismételésből értelmes magyar szavakat hoz össze, a neeejjjneeejjninnnniből múltkor például egy egészen tiszta néni lett. Mondom neki, Balázs, mondjad, hogy néni. "Nnnnnyaaaaaa nnnnnnyyyyyyyyya. Nyanya."

A bejegyzés trackback címe:

https://kisbalazzsal.blog.hu/api/trackback/id/tr545544995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása